Gå direkt till textinnehållet
logotyp

PE digitaliserar Stockholms skolor

Pressmeddelanden

Teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemang har tillsammans med SISAB, Assa Abloy och Great security varit med och tagit fram en lösning för ett digitalt, decentraliserat nyckelhanteringssystem för Stockholms skolor. Den nya lösningen sparar inte bara tid och pengar varje år utan minskar även koldioxidutsläppen med uppskattningsvis minst tio ton per år.

SKOL, Sisab Keys OnLine, är ett digitalt, decentraliserat nyckelhanteringssystem för SISABs driftutrymmen, som kraftigt reducerar CO2-utsläppen från SISAB:s entreprenörer och konsulter. Istället för att åka fram och tillbaka till SISAB:s huvudkontor för att kvittera ut och återlämna nycklar – hanteras nycklarna digitalt på SISAB:s omkring 600 fastigheter. Omkring 30 resor om dagen kan undvikas med en beräknad total besparing på minst tio ton CO2 utsläpp per år.

Systemet, som idag är driftsatt på en femtedel av SISAB:s fastigheter, har Projektengagemang varit med och tagit fram tillsammans med SISAB, Assa Abloy och Great Security. Projektengagemang har varit med hela vägen från utredning i tidigt skede, upphandlingsskede och kommer fortsätta genom hela byggskedet till färdigt system. Utrullningen pågår och 2019 kommer alla fastigheter i SISAB:s bestånd att ha vara utfört med digital nyckelhantering.

– SKOL är ett lysande exempel på hur vi som kommunalt bolag kan arbeta tillsammans med privata företag för att utveckla nya, digitala och hållbara tjänster, säger Niklas Dalgrip, chef för driftavdelningen på SISAB.

SKOL är ett elektroniskt nyckelskåp som sitter placerat innanför skalskyddet på respektive fastighet. I nyckelskåpet finns digitalt kodade nycklar som ger åtkomst till fastighetens serviceutrymmen. För att få åtkomst till nycklarna krävs att användaren har registrerat sitt ID06 i SISAB:s system för nyckelhantering. Efter registrering av ID06 kan sedan användarna via nyckelskpåpets kortläsare få tillgång till nycklar. Varje nyckel är digitalt kodad med tidsbegränsning. Eftersom nyckelskåpet är uppkopplat administreras hela systemet centralt från SISAB:s kontor. SISAB kan på så vis följa upp vilken entreprenör som har tillgång till fastighetens utrymmen vid vilken tidpunkt som helst. Dessutom säkerställs att entreprenören har rätt nyckel till rätt utrymme. Så kallade ”bomkörningar” undviks därför helt. Även för skolorna är det stor skillnad.

­– Tillsammans har vi lyckats ta fram en lösning som uppfyller SISABs vision om digitaliserade uppkopplade system. Projektet kommer bidra till minskade koldioxidutsläpp, reducerade kostnader och förenklad nyckelhanteringen. Det är väldigt roligt att få vara med SISAB och bidra till den utvecklingen, säger Kenneth Nilsson, Uppdragsansvarig på Projektengagemang.

Ladda ned pressmeddelande